Про тепловий лічильник, встановлення та економію

Десь у квітні минулого року (2014) у дружини виникла ідея встановити тепловий лічильник на будинок чи під'їзд чи на квартиру. Грубо кажучи, як вже там вийде. Далі про те як встановили тепловий лічильник на будинок, скільки зекономили минулої зими і які тенденції на зиму 2015 року.

Виникла ідея після озвучення в новинах всяких страхіть про підвищення комунальних тарифів та елементарного розуміння, що варто платити за те, що реально споживаєш, а не отримуєш цифрою на папері.

Обговорення, збори мешканців будинку

Не довго думаючи організовуємо збори мешканців будинку по даному питанню. Позиція була дуже простою назбираємо кворум є сенс щось роботи, а ні  то ні -  як кажуть "попытка, не пытка". Збори провели 2 рази.

Перший раз обговорювали, уточнювали чи багато тих хто проти, донесли позицію мовою чисел та розрахунків та запропонували взяти на себе організаційні моменти. На зборах запропонували уточнити все по вартості, термінах механізмах та зібрати ще одні збори безпосередньо для прийняття рішення.

Другі збори вже були із цифрами та підготовленими необхідними документами щоб запустити все в роботу. До речі, на зборах були присутні із 178 квартир в будинку близько 130 квартир. Попередньо всю інформацію по сумам витрат вивісили на під'їздах, ну щоб кожний свою позицію на зборах міг висловити.

По цифрах. Ми розраховували на встановлення механічного теплового лічильника. Зауважу, що у проекті два етапи та заплановано встановлення автоматики і ми плануємо її поставити можливо у 2016 році.

Отже, при встановленні лічильника на будинок кожна квартира мала би здати по 200 грн., при встановленні лічильників попід'їздно, одразу на всі 5 під'їздів (технічно у нас це можливо) кожна квартира мала би здати по 500 грн. і при встановленні окремо лічильника на один під'їзд вартість була б для квартири 600 грн. (це на випадок якщо якийсь із під'їздів не захотів би встановлювати взагалі).

Мешканці обрали варіант із встановленням лічильника на будинок. Рішення прийняли, підписи зібрали, почали збирати гроші.

Встановлення теплового лічильника

Загальна сума яка нам була потрібна на все 30 000 грн. (травень - жовтень 2014 року) - це оформлення відповідної документації, роботи по встановленню, сам лічильник та інше обладнання, роботи в приміщенні де він має стояти та інші технічні витрати. 

На даний момент ще десь в районі 11 квартир кошти так і не здали (200 грн. мається на увазі), та це не вплинуло на те що в грудні 2014 року ми ввели в експлуатацію наш вузол обліку тепла.

Подзвонили в кілька фірм що займаються розробкою проектів, а також безпосередньо встановленням лічильника та вибір зупинили на СІТ (Сучасні інженерні технології). Одразу зазначу, що було прохання до фірми взяти моменти із занесенням папірців куди там треба і стояння в чергах, за необхідності, на себе. Звичайно це включили у вартість договору. Зауважу, що хлопці зробили все нормально, трохи пуск в експлуатацію затягнувся, але на то були форс-мажорні обставини. В нас якийсь придурок через дірку засунув руку і вирвав шнур до термодатчика, комісія зібралася не з першого разу та ще було підтоплення приміщення де лічильник стоїть - прорив на теплотрасі.

Тут кілька думок одразу:

  • Виконавців робіт вибирати уважно і прискіпливо
  • По можливості максимальну кількість робіт віддавати фірмі, особливо щодо збору довідок технічних умов та іншого
  • Виконавців контролювати, як мінімум терміни початку і закінчення окремих робіт, виготовлення документації тощо
  • Витрати розраховувати із невеликим запасом, ну на всяк випадок, хоча б на 10% більше має бути грошей
  • Краще почати все та зробити якомога раніше старту опалювального сезону

По факту експлуатації фактично ще з 2 місяці шукали оптимальні параметри регулювання, бо одним було жарко іншим холодно.

Економія

Ось скріншот по оплатам за 3 кімнату квартиру (60 кв. м.) за минулий опалювальний сезон (2014 - 2015 рік). Лічильник ввели в експлуатацію у 20 числах грудня 2015 року, а опалювальний сезон тоді почався у кінці жовтня , здається в 20 числах. Отож

за грудень, січень, лютий, березень ми мали би заплатити 659,55*4 = 2638,2

як результат встановлення лічильника було заплачено 659,55 + 278,21+463,18+418,27 = 1819,21

крім того, треба ще врахувати місяць квітень тепло в якому було до 14 квітня , тобто мали заплатити 329,78, а заплатили 148,19

у підсумку 2967,98 - 1967,4 = 1000, 58 

Тобто, за минулий опалювальний сезон при витратах на встановлення теплового лічильника 200 грн. з квартири економія вийшла 1000 гривень для квартири у 60 квадратів. Навіть якщо розглядати встановлення автоматики (ще десь по 500 грн. з квартири), яка кажуть ще на 10 відсотків дозволить зекономити, то витрати вже окупилися і далі буде чиста економія.

Підсумок

Журнал обліку показників лічильника і розрахунки по платіжках за місяці без лічильника, хоча він стояв але був не прийнятий показали, що завдяки ручному регулюванню можна екнономити в районі 20 відсотків тепла не порушуючи звичний температурний режим у квартирах. Достатньо просто реагувати на погоду надворі.

Цифри зверху скріншота це тарифи на тепло  на 2015 рік, за приблизним підрахунком якби лічильника не було оплата за квартиру у 60 квадратів по 18,23 була б 1093 грн. Минулого року витрати на нашу квартиру становили в районі 1 гігакалорії (найбільше було 1.04), тобто є ймовірність що в цьому році ми платитимемо близько 764 грн., тобто ще 1000 грн економії за опалювальний сезон гарантована.

Встановлення теплового лічильника себе виправдовує і окупляє практично за один опалювальний сезон. Розумію, що при встановленні наприклад на під'їзд можлива ще більше економія через меншу кількість споживачів і чіткіше керування, але не завжди у всіх мешканців є потрібні кошти чи бажання.

Встановлюйте теплові лічильники. Варто платити за те, що використовуєш а не те, що придумують економічні відділи у платіжках.

Діалог завжди допоможе знайти компроміс із сусідами, а цифри вище найкращий доказ ефективності цих пристроїв. Плануємо ще утеплити будинок можливо наступного року.

Є речі які можна зробити самим для свого комфорту та добробуту не чекаючи якоїсь подачки чи надіючись, що ЖЕК схаменеться і почне щось робити. Давайте робити місто кращим.

Tags

Related Articles

Image